Jægerbruden

Søndag 9. marts 2025 kl. 15:00

Opera: JÆGERBRUDEN – Bergenz 2024
– Varighed 2:05 ex. pause.

Jægerbruden er et romantisk mesterværk af Carl Maria von Weber, der bygger på et sagn fra de store tyske skove om ondskab, kærlighedens styrke og det godes magt.

For at kunne gifte sig med sin elskede Agathe sælger jægeren Max sin sjæl for syv magiske geværkugler. Seks af kuglerne vil ramme ethvert mål, Max ønsker. Den syvende kugle derimod er han ikke selv herre over.

Handlingen foregår i en bøhmisk skov sidst i 1600-tallet.

Carl Maria von Weber opera/syngespil med talt dialog Der Freischütz regnes for den første tyske romantiske opera.  Operaens handling er hovedsageligt baseret på August Apels fortælling “Der Freischütz ” fra Gespenster Buch, selvom eneboeren, Kaspar og Ännchen er nye i Frederich Kinds libretto. At Webers melodier kun var tysk folkemusik, er en almindelig misforståelse. Dens overjordiske fremstilling af det overnaturlige i den berømte Ulvesvælgs-scene er blevet beskrevet som “den mest udtryksfulde gengivelse af det grusomme, der findes i et musikpartitur”. 

Modtagelsen af ​​Der Freischütz overgik Webers egne forhåbninger, og den blev hurtigt en international succes, med produktioner i Wien samme år efterfulgt af Dresden, Leipzig, Hamborg, München, Karlsruhe, Königsberg, Prag, andre tyske centre, Riga og København. I 1824 sås produktioner i fire London-teatre i fire forskellige tilpasninger, samt en utilstrækkelig tilpasning af François Castil-Blaze på fransk, ved navn Robin des Bois på Théâtre de l’Odéon.

Dirigenten Enrique Mazzola har den musikalske ledelse og Philipp Stölzl instruerer. Han er også ansvarlig for scenografi og lysdesign. Med Nikola Hillebrand som Agathe og Mauro Peter som Max. For første gang vil der ikke være voldgrav mellem søscenen og tilskuertribunen. Dette åbner op for en helt ny måde at opleve Bodensøen på.

En enestående oplevelse fra den enorme og berømte scene i Bregenz, som igen i 2024 giver tilskuerne en overvældende visuel- og musikalsk oplevelse.

“Ramt målet,” skrev Carl Maria von Weber jublende til sin librettist Friedrich Kind efter premieren på deres fælles opera Der Freischütz (Jægerbruden), der med sin følelsesladede og gribende musik snart skulle blive indbegrebet af tysk romantisk opera.

Uropførelse 1821 på Neues Schauspihaus i Berlin
Første opførelse i Danmark 1822

1 akt: I en skyttekonkurrence besejres jægeren Max af den rige bonde Kilian, og det er tæt på at komme til slagsmål. Skovrideren Kuno minder Max om, at han ved den næste dags skyttekonkurrence kan vinde såvel Kunos datter Agathe som det ledige embede som skovrider. En anden jægere Kaspar, kan spare fortæller max, hvordan han selv har solgt sin sjæl til den sorte jæger Samiel for 6 magiske kugler. Hvad han ikke fortæller Max er, at han også nu skal skaffe en ny sjæl til Samiel, og han lokker max til at mødes ved midnat i Ulvesvælget.

2 akt: Agathe tilkendegiver overfor sin kusine Anna sin uro og bliver yderligere utryg, da Max fortæller, at han skal hente et jagtbytte i Ulvesvælget. Her indgår han en pagt med Samiel, og mens spøgelser og åndesyner svirrer omkring dem, støber de 7 magiske kugler.

3 akt: Kaspar fortæller Max at han skal gemme den 7’ende og sidste magiske kugle. Ved skydekonkurrencen vælger Max en hvid due som mål, selvom Agathe prøver at standse ham, da hun ved at duen er hende selv. I stedet rammes Kaspar, der forbander alle og dør. En hellig eneborg river ind og da fyrst Ottokar af Bøhmen erfarer sammenhængen, slipper Max med et års prøvetid og kan derefter få både Agathe og skovriderembedet.

×
×

Kurv

Denne hjemmeside anvender Cookies af hensyn til sidens funktionalitet.